De Biografie van
Juul Franssen.

Biografie van Juul Franssen

Ik heb van jongs af aan geleerd dat als je iets wilt bereiken in je leven, je bereid moet zijn om er hard voor te werken

Lees hier de Biografie van Juul Franssen.

Ik ben Juul Franssen, 30 jaar, geboren in Venlo en opgegroeid in Reuver(Limburg). Samen met mijn twee jaar oudere zus Kim ben ik grootgebracht aan de Keulseweg als ‘maedjes van de Sjlechter’.

Slagerij Franssen-Welten is een familiebedrijf en bestaat al meer dan 100 jaar.

Ik ben dan ook tussen het vlees groot geworden. Ik heb van jongs af aan geleerd dat als je iets wilt bereiken in je leven, je bereid moet zijn om er hard voor te werken. Niet alleen het harde werken, maar ook de zelfstandigheid waarmee ik ben grootgebracht, hebben mij gemaakt tot de persoon die ik tot op de dag van vandaag ben.

Hoe mooi is het dat je als klein kind één grote speelmat hebt waarbij je samen met leeftijdsgenootjes kan stoeien?

In 1995 stapte ik voor het eerst de plaatselijke judoclub binnen in Reuver, op aandringen van mijn zus. Ik stond bekend als een spring in ’t veld, en ik kon wel wat energie kwijt moeten mijn ouders hebben gedacht. Ik was dan ook meteen verliefd op het spel. Hoe mooi is het dat je als klein kind één grote speelmat hebt waarbij je samen met leeftijdsgenootjes kan stoeien? En daarbij worden je ook nog mooie kernwaarden bijgebracht zoals respect hebben voor elkaar, weerbaarheid, samenwerken met anderen, en zelfvertrouwen.

Kernwaarden die voor zowel op, als naast de judomat, een belangrijke rol spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarenlang ben ik met de trein naar Helmond afgereisd

Mijn toenmalige trainers, Rick Peeters en Thomas Korff, zagen al snel dat wij talent hadden voor judo en nodigde ons uit om naar Helmond af te reizen om daar trainingen te volgen onder leiding van Eddie van de Pol. Op mijn 12e werd ik voor het eerst Nederlands Kampioen judo, en vanaf dat moment wist ik: ‘ik wil de beste van de Wereld worden’.

Jarenlang ben ik met de trein naar Helmond afgereisd om te trainen bij Sportschool van de Pol, waarbij ik mijn middelbare schooltijd door liep aan de LOOT-school genaamd Trevianum Scholengroep te Sittard.

Onder leiding van mijn toenmalige trainer Eddie van de Pol groeide ik uit tot een van de beste judoka’s in mijn leeftijdscategorie. Ik werd in 2006 Europees Kampioen -17 jaar, en in 2008 Europees Kampioen -20 jaar, waarna ik in mijn laatste jaar Vice-wereldkampioen bij de junioren werd.

Na mijn juniorentijd heb ik een drastisch besluit genomen en heb ik alles achtergelaten in het zuiden en ben ik verhuisd naar Rotterdam om te trainen bij Topjudo Rotterdam. De grondlegger van het Rotterdamse judo Chris de Korte gaf trainingen aan grootheden als Mark Huizinga en Edith Bosch bij Sportinstituut de Korte, waar ik onder leiding van vrouwenbondscoach Marjolein van Unen bekroond werd tot Wereldkampioen teams in 2010.

Uiteindelijk won ik bij mijn rentree in november 2017 de gouden medaille.

2010 was het jaar dat ik doorbrak bij de senioren, met mijn 5e plaats op de Europese Kampioenschappen.

In 2013 bekroonde ik mezelf, als 6e NL’se judoka ooit, Europees Kampioen in drie verschillende leeftijdscategorieën, onder leiding van mijn trainer/coach Mark van der Ham.

Vanaf 2014 won ik verschillende World Cups, meerdere Grand Prix-, en Grand Slam medailles.

In 2015 werd ik 5e op de Europese- en Wereldkampioenschappen senioren.

In 2016 ging het judo centraliseren op Papendal. Eind 2016 werd ik uit de selectie gezet omdat ik niet fulltime wou trainen op Papendal.

Na een langslepend conflict, van 13 maanden, met Judo Bond Nederland ben ik uiteindelijk in mijn gelijk gesteld en won ik bij mijn rentree in november 2017 de gouden medaille.

 

Buiten de judomat

Het hoogtepunt kwam 10 maanden later, toen ik brons won op het Wereldkampioenschap in 2018 in Baku, onder leiding van mijn huidige trainer/coach Jean-Paul Bell. Inmiddels mag ik mezelf tweevoudig bronzen WK medaillewinnaares noemen, naar mijn recente prestatie op het WK in Tokio, Japan.

Buiten de judomat volg ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool InHolland in Rotterdam. Ik vind het inspirerend om tussen de mensen te staan, ze te helpen en daar waar nodig veranderingen tot stand te laten komen. Daarnaast besteed ik mijn kostbare tijd graag met mijn lieve partner, familie en vrienden.

Vind jij het leuk om mijn weg naar Tokio te volgen?

Ik houd jullie op de hoogte via mijn sociale kanalen, dus zorg dat je niets mist! 

#RoadtoTokio2020